Call: 01709 719478 or email: admin@hscrawmarsh.org
Find us on Twitter & Facebook:

Projects

Renovation

In 2013 work began on the design proposals for the High Street Centre (HSC) based at the Rawmarsh Methodist Church. The Centre fulfils a wide range of community services and is well used by its community but there are some issues with the entrance and circulation that the HSC want to address.

The shortcomings in the accommodation are as follows:

  1. The centre does not face Rawmarsh High Street and the community it serves
  2. The current entrance is remote from reception and staff
  3. The existing entrance is not welcoming
  4. The route to the lower hall is via a narrow corridor
  5. There are insufficient WCs for the current uses
  6. The escape stairs limit the capacity of the building. Additional capacity is required to enable larger events on the first floor.
  7. The circulation for coffin bearers for funerals is difficult and needs improvement.
  8. Additional storage is required

 

Proposed Scheme

The proposed scheme addresses these issues by building a new foyer space on the facade facing the car park and towards the High Street. The foyer presents a new frontage to the main approach from High Street. This new frontage is designed to be transparent and lightweight so that the existing stone work will be seen and can be appreciated.

The new foyer would improve the entrance with automatic doors and by shortening the current ramped area by adjusting external levels and locating a shortened ramp inside the building. A new reception desk and area for display and a place to help visitors fill in forms would be provided. New WCs would be provided which would be easily accessible from the foyer along with a fully accessible WC. This increased number of WCs along with the provision of a new stair will serve additional people. The lift, currently on the far side of the building from the entrance would be connected to the foyer.

Much needed additional storage for user groups will be provided in an extension between the buttresses on the north side of the hall. The roof over the green room would also be modified and a new floor inserted to give much needed storage for furniture at the upper level.

Consultation regarding the scheme took place and influenced the developing plans and the project moved to fundraising phase. Due to the scale of the project Trustees decided to complete the project in two phases with phase one due for completion in May 2016 thanks to local fundraising from groups and individuals and grants from the Bernard Sunley Foundation; Clothworkers Foundation, Viridor Credits, Rawmarsh Methodist Church, Rotherham and Dearne Valley Circuit of the Methodist Church and The High Street Centre.

Contact the High Street Centre for more information.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!